Spring til indhold

PA Anlæg

Hvad er et PA Anlæg?

PA betyder på engelsk Public Address System og er det udstyr man bruger til at afholde koncerter med. Det kan også bruges til at afholde store møder med, hvor folk holder taler til eksempelvis en generalforsamling i en forening, så folk kan høre hvad der bliver sagt og man ikke skal stå og råbe.

Et PA anlæg består altid af minimum højtalere, mikrofoner, forstærkere, monitors og tilslutning af enten computer eller andet udstyr som der kan afspilles lyd med. I Gamle dage brugte man CD afspillere, men det er noget skidt da cden ofte hoppede. Man brugte også dat og senere minidisk, men i vore dage er det oftest en computer der anvendes.

Der kan selvfølgelig også følge mixere med hvis et band skal spille, så der kan tilsluttes mikrofoner til trommerne, til sangerne og guitar, bas m.m. kan tilsluttes forstærkerne.

Der findes 4 slags PA Anlæg (Nej der findes faktisk flere). Men vi nøjes lige med at nævne de 4 mest almindelige.

  1. Koncert. Det er det største anlæg der er lavet og det kan levere høj lydstyrke og er ideelt til store koncerter med mange publikummer.
  2. Møde. Her er mikronen i fokus, da det er taler man skal kunne høre bedst og ikke musik. Bruges til mindre arrangementer og til møder i virksomheder eller på skoler.
  3. Udenførs. Det er et specielt PA anlæg som er lavet til at kunne lave lyd i store åbne rum og ude i naturen.
  4. Transportabelt. Det er et meget lille anlæg som er nemt at medbringe og nemt at sætte sammen på kort tid.